Matej Plestenjak

Matej Plestenjak

Pa smo do konca speljali še eno poletno gasilsko šolo. Letos je gasilska šola potekala v Bohinju med 26. junijem in 3. julijem 2021. Poletne gasilske šole se je udeležilo 11 prostovoljnih gasilskih društev (PGD Barje, PGD Lipoglav, PGD Ljubljana – Šentvid, PGD Ljubljana – Vič, PGD Nadgorica, PGD Podgorica – Šentjakob, PGD Slape – Polje, PGD Stožice, PGD Šmartno ob Savi, PGD Tomačevo – Jarše in PGD Vižmarje – Brod), skupaj okoli 90 udeležencev. Taborili smo v šotorih v Gozdni šoli Zveze tabornikov Slovenije.

Mlade gasilce smo razdelili v 9 skupin, ki so med seboj pomerile v različnih igrah mnogoboja, vse od vlečenja vrvi, veslanja, minskega polja do orientacije in proge preživetja. Ekipe so bile Ekipa ognjenih, Team Slovenija, Hitri polži, Kozorogi, Mesarji, Račke, Mešan gozd, Vroči telebajski in Gamsi. Zadnji dan taborjenja smo razglasili rezultate in podelili nagrade za pridne pospravljalce šotorov, ki so imeli šotor ves čas ocenjen z oceno 5 in za likovno delo z največ prejetimi glasovi. Nagrado pa so prejele tudi najboljše 3 ekipe, ki so zbrale največ točk na mnogoboju. Ker sta se na 2. mesto uvrstili kar dve ekipi, sta se zadnji dan ekipa Vročih telebajskov in ekipa Gamsov pomerili še v dodatni nalogi, in sicer orientaciji. Naloga ekip je bila, da s pomočjo zemljevida in kompasa v gozdu najdejo in prinesejo nazaj na startni mesto izobešeno majico. Hitrejša je bila ekipa Vročih telebajskov, ki so po končni uvrstitvi dosegli 2. mesto, na 3. mestu Gamsi, zmagovalne stopničke mnogoboja pa so pripadale ekipi Račk.

 

ekipe/igre VRV PRENOS VODE NAD GLAVO MINSKO POLJE ŽLEB ŽOGICE V VEDRO GOBICE ZVEZDNA ORIENTACIJA OGNJI DRŽI/NE DRŽI KANUJI LOV NA ZASTAVICE DESETE-ROBOJ PROGRA PREŽIVETJA

DODATNA
NALOGA

SKUPAJ TOČK MESTO
EKIPA OGNJENIH 1 5 3 3 2 2 2 3 9 4 1 6 6   47 9
TEAM SLOVENIJA 9 9 4 9 7 5 5 1 3 8 4 7 2   73 5
HITRI POLŽI 6 7 8 8 8 7 1 5 3 2 6 8 8   77 4
KOZOROGI 3 3 1 4 5 4 5 2 7 1 6 5 16   62 7
MESARJI 2 2 7 7 4 3 8 8 6 5 4 2 10   68 6
RAČKE 4 6 6 6 6 9 7 7 6 9 7 3 14   90 1
MEŠAN GOZD 5 1 9 5 1 1 6 6 9 3 2 1 4   53 8
VROČI TELEBAJSKI 9 4 2 2 9 6 5 9 6 6 9 9 12 1 89 2
GAMSI 9 8 5 1 4 8 9 4 3 7 8 4 18 0 88 3

 

Poleg iger mnogoboja smo na taboru še kar nekaj drugih aktivnosti. Že takoj drugi dan tabora smo odšli na pohod do slapa Savica, v času popoldanskega počitka po kosilu odšli do jezera na kopanje in počitek, nekatera društva so pa čas popoldanskega počitka izkoristila za kolesarjenje ali pa vožnjo s kanuji. Tekom tabora so si društva razdelila dežurstvo, ki je potekalo od jutra do večera. Dežurno društvo je zjutraj ocenjevalo urejenost in pospravljenost šotorov, čez dan pomagalo pri obrokih in skrbelo za red in čistoči v jedilnici in sanitarijah, zvečer pa poskrbelo za ogenj in nočno stražo.

Teden taborjenja je hitro minil, vsi upamo, da so vsi udeleženci domov odšli z nasmeški na obrazu, novimi prijateljstvi, čudovitimi spomini in še eno nepozabno izkušnjo. Se vidimo drugo leto!

02 julij 2021, 23: 59

Poligon preživetja

Danes 2. 7. 2021 smo imeli izmed vseh mnogobojev najtežji mnogoboj do zdaj in sicer proga preživetja. Proga je bila zelo ozka in iz več ovir. Najprej smo startali pri začetku, ki je proga vodila po ozkem labirintu nato je sledila 1. ovira, pri kateri si mogel preskakovati vrvice, ko si vse preskočil si moral teči po poti in je sledila 2. ovira, pri kateri si se moral skloniti pod palico in jo ne podreti (če si jo podrl so ti prišteli 5 sekund) ponovno krajša pot do vijugasta pot do tarzana, kjer si se moral prijeti za vrv in priti čez jarek, ko si končal s tarzanom si tekel po poti, kjer so te pred blatom mentorji zalili z vodo in špricali z vedrovkami ko si tam končal si prispel do jarka z blatom, kjer si moral priti čez, brez da bi se dotaknil vrvic, ko si prispel čez blato si hitro tekel do lestve, kjer si moral vzvratno iti po vseh letvicah, ko si končal si pritekel do jezera, kjer si moral teči, da si prišel do obale in ko je cela ekipa prišla na plažo se je štoparica vstavila in se ti je zapisal čas.

Napisal: Luka Š.

 

Zadnji mnogoboj je bil tudi najtežji. Današnji izziv mnogoboja je bil poligon imenovan ''PROGA SMRTI''. Sestavljen je bil iz več delov. Tekmovalci so naprej z mentorstvom Andraža se peš odpravili do mesta, kjer naj bi stal poligon. Ko je piščalka zapiskala so morali se tekmovalci podati po poligonu na nepozabljeno doživetje. Poligon se je začel z labirintom, kjer so morali tekmovalci poiskati pot, da se niso zapletli ob trakove, zaradi katerega so pridobili kazenske točke. Potem so se morali mimo pajkove mreže, katero so morali pravilno prehoditi brez zapletov, so prišli do na drevo privezane vrvi. Z vrvjo so morali se zavihteti čez majhno luknjo. Potem je sledila pot, kjer so nas mentorji z vodo iz vedrovk špricali, dokler nismo prišli do ''BLATNE KOPELI''. To je bil približno 15cm globok bazenček narejen iz vode, zemlje ter listja. Na poti so morali iti čez dve ozki pregradi narejeni iz drv. Če je nekdo iz skupine odbil vejo so pridobili kazenske točke. Po bazenu blata so se odpravili do lestve, po kateri so morali se sprehoditi vzvratno po letvinah. Pot jih je potem vodila do jezera, kjer so se okopali ter očistili. Ko je celotna ekipa prišla iz vode se je štoparica ustavila. Današnji izziv je bil zelo zahteven, saj so morali tekmovalci pametno prehajati čez ovire. Previdno so morali tudi hoditi, saj je bila proga poligona zalo mokra ter polna korenin.

Napisal: Timotej

02 julij 2021, 23: 59

7. dan tabora

Današnji dan se je pričel z zvokom sirene ob 7:30. Uredili smo se, postavili v postroj in dvignili zastavo. Potem smo se odpravili na zajtrk. Po zajtrku in ocenjevanju šotorov je sledil mnogoboj. Vsak član ekipe je imel svojo nalogo, ki so bile postavljene po celem taboru, vmes pa so si predajali štafetno palico. Po razvedrilnem dogajanju smo imeli še nekaj prostega časa, ki smo ga izkoristili za počitek in zabavanje s sogasilci. Sledilo je kosilo. Po nekaj časa počitka smo začeli s težko pričakovano progo preživetja. Tekom dogajanja je začelo deževati, ampak nas to ni ustavilo. Po umazanem boju smo odšli nazaj v tabor in pojedli malico. Po kratkem počitku so sledile različne interesne dejavnosti. Sledilo je razvajanje s čevapčiči, ki so nam jih pripravili za večerjo. Ker je danes zadnji večer, smo imeli tudi manjšo veselico, kjer smo se poveselili in zaplesali.

Napisala: Neža in Rok

01 julij 2021, 22: 59

Kanuji, veščine in zastavice

Kot je že navada nas je ob 7.30 zbudila gasilska sirena iz Barjanskega Sprinterja. Po jutranjem umivanju in telovadbi, dvigu zastave in zajtrku smo imeli veščine in nekaj zadnjih krogov lova na zastavice. Sledil je daljši odmor in kosilo (štefani pečenka s pečenim krompirjem). Odmor so nekateri izkoristili za vožnjo s kanuji in počitek na plaži, vendar jih je kmalu zatem presenetil dež. Kmalu je ponovno posijalo sonce, po kosilu pa so se otroci ohladili s sladoledom.

Popoldne je na jezeru potekal mnogoboj, v katerem so se skupine pomerile v hitrostnem veslanju. Po napetem mnogoboju smo se okrepčali z okusno malico (sirov burek in jogurt). Preostanek popoldneva so otroci preživeli na interesnih dejavnostih po lastni izbiri (kuharska, ustvarjalna, športna, pogovorna, družabna in novinarska delavnica).

Za večerjo so nam kuharji pripravili okusno enolončnico. Po večerji pa so otroci prosti čas izkoristili za igro z žogami in kartanje. S sončnim zahodom se je tudi naš dan približeval koncu. Večer smo zaključili ob tabornem ognju in branju pisem skritih prijateljev. Za ogenj, ki nas je pogrel je danes poskrbela mladina iz PGD Nadgorica.

Napisala: Veronika K. in Matej P.

01 julij 2021, 20: 21

Mnogoboj v kanujih

Današnji mnogoboj se je razlikoval od drugih tekem. Medtem, ko so se ostale igre mnogoboja odvijale na suhem ali ob jezeru, se je ta odvijal na jezeru. Pri današnjem mnogoboju so morali tekmovalci veslati s kanujem do doma narejene boje. Narejena je bila z oranžnim balonom in plastično steklenico. Tekmovalci so se vsi opremili z jopiči in vesli postavili v dve vrsti pred črto. Ko je piščalka zapiskala sta se dve skupini podali na veslanje do boje in nazaj. Tekmovalci so vsi morali določiti kdo bo veslal, kdo ne ter kje bodo sedeli. Zmeniti so se tudi morali iz katere strani bodo obkrožili bojo. Pri tem mnogoboju ni bilo pomembno biti na prvem mestu, pomemben je bil čas veslanja. Da je vožnja potekala brez kakšnih zapletov so tudi določili tempo veslanja. Tekmovalci in njihov mentor so morali priti nazaj do starta, nasesti kanu ter se postaviti pred črto. Takrat se je štoparica ustavila. Ta mnogoboj nam se je zdel kar zanimiv, saj je bil drugačen od ostalih tekem mnogobojev.

Napisal: Timotej V.

01 julij 2021, 18: 02

Intervju: Franjo Filipović

Kot prvo nas zanima ali ste tu prvič?

Ne, nisem tu prvič.

Kolikokrat pa ste že bili tukaj?

Tukaj sem sedaj drugič.

Katerega leta ste se prvič udeležili obiska naše gasilske šole?

Te šole sem se s to funkcijo prvič udeležil pred dvema letoma.

Vam je bil zadnji obisk všeč?

Da.

Pa danes?

Seveda, super ekipa ste.

Ste se kdaj udeležili te šole kot otrok ali mentor?

Ne.

Kaj pa je razlog da ste danes tukaj?

Sem namestnik predsednika zveze in smo s kolegi prišli, da pogledamo, kako se imate, da vidim kako je z vami, če ste v redu.

Intervju pripravile: Julija J., Tinkara R., Iza B.

01 julij 2021, 18: 04

Intervju: Cveto Šumec

Kaj pa je vas pripeljalo v Bohinj?

Vsako leto pridemo na obisk vseh vas ki ste na taboru, tako da malo pogledamo kako se imate.

Kakšen je vaš prvi vtis?

Super.

Bi dodali kakšno pravilo k naši šoli?

Ne vem če bi kaj dodal, saj verjamem da ima vaš vodja Uroš vse pod nadzorom in mu zaupam.

Mogoče malo manj sklec?

:)

Bi zdržali tu z nami 1 teden v Bohinju?

Bi, hahahhaha.

Kakšna pa je vaša funkcija v gasilstvu?

Sem trenutno namestnik poveljnika in je prav da pridemo tako malo pozdravit.

Katera intervencija se vam je zdela najbolj nesmiselna?

V bistvu nesmiselnih intervencij ni, vedno ko nekdo rabi pomoč pač pokliče gasilce in mi smo tu zato, da se odzovemo. Če nekdo oceni da rabi pomoč ali se počuti ogroženega bomo prišli.

 

Intervju pripravili: Nejc P., Massimo P., Anže Z.

01 julij 2021, 17: 23

Kurjenje ognja

Drugi del v sklopu mnogobojev je bilo kurjenje ognja. Tokratna posebna panoga je nasprotna temu, kar po navadi počnejo gasilci.

Potekalo je tako, da so na začetku morali vsi člani ekipe odhiteti proti hudourniku, ki je z ene strani obdajal tabor in v njegovi bližini nabrati potreben material za izdelavo ognja. Ko so nabrali material so morali z majhno pomočjo mentorjev postaviti material ob vrvice in ograjo. Ko smo zaslišali zvok piščalke smo se vsi naenkrat zapodili proti postavljenem ognju in ga s pomočjo vžigalic poizkusili vneti. Prva ekipa čigar ogenj je dosegel in prekuril vrvico na pol je bila zmagovalka izziva. Ta naloga pa ni bila tako preprosta, saj so vsi sodelujoči morali vedeti točno kaj bodo nabrali in kako postavljati material. To je bila naloga povezanosti vseh delov, saj prav tako na intervencijah vsak član skrbi da je njegovo delo opravljeno, saj drugače požara ne uspemo pogasiti. Ob vsem tem je bila ta naloga tudi nekakšna priprava gasilcev da se ognja ne bojijo, ampak se z njem soočijo. Težave je mladim gasilcem povzročal tudi veter, ki jim je mešal štrene a so se mu s skupnim sodelovanjem postavili po robu, da so uspešno prižgali pripravljene materiale, ki so jih lahko pripeljali do zmage.

Zapisal: Timotej V.

01 julij 2021, 16: 09

Mnogoboji iznajdljivosti

Kot vsak klasičen dan smo danes izvedli, kar 5 različnih mnogobojev.

Pri minskem polju smo preverjali, kako se gasilec znajde v situaciji z minimalno vidljivostjo in večina možnimi izhodi, ki se pri nekaterih tudi zmotiš in greš ponovno.

Pri obračanju šotorke, pa so morali preizkusiti, kako življenje obrniti na pravo stran. Če si jo hotel obrniti si se moral sodelovati (skočiti na hrbet …) tako, kot pri gasilcih na intervencijah, ko sami ne zmorejo pa potem sklenejo skupne moči in jim uspe.

Pri vaji kje je imbus smo pregledali, kako bi se znašli v situaciji, ko imaš zelo malo časa da vidiš veliko predmetov in si jih moraš večino zapomniti.

Pri igri pozvoni zvonček pa smo preverjali, kako bi se znašli, ko imaš pod stvarjo, ki jo rešuješ ogenj ali kaj podobnega česar se ne smeš dotakniti da lahko rešiš. Pri tej igri je tudi zelo pomembno zelo sodelovanja.

Pri orientaciji je pa bilo tako da smo preverjali, kako bi se znašli v naravi s pomočjo zemljevida in kompasa. To tudi gasilcem velikokrat pomaga, ko iščejo pogrešano osebo v gozdu.

Napisal: Luka Š.

30 junij 2021, 23: 08

Kratka obnova dneva

Sedaj že predvidljivo se je čas zbujanja otrok očitno zamaknil, a so se vseeno polni pričakovanja in z nasmehi na obrazih podali novim izzivom naproti. Danes so jim štrene mešale orientacija, kjer so morali odkriti 3 točke v bližini tabora, minsko polje, ki je preizkušalo spomin prostora, igra "kje je imbus", kjer so trenirali svoj kratkoročni spomin :), plezanje do zvončka pa je v njih obudilo zavedanje, da skupaj lahko dosežemo, kar se nam je zdelo nemogoče, s šotorke pa so trenirali svojo iznajdljivost. Vse to je bil del velikega mnogoboja, ki je danes pošteno zamajal stanje na skupni lestvici. Po napornem tekmovanju smo se ohladili in odpočili v jezeru, nato pa odšli na odličen kuskus in omako. Vse to so bile nekako priprave na nekoliko za gasilce kontroverzno tekmovanje v kurjenju ognja…Pri nekaterih se je res pokazalo, da so bolj gasilci kot požigalci, imeli pa smo tudi izjeme, ki so kot pokazane dokazale, da obvladajo uporabo vžigalic. Kot se spodobi smo seveda v dan vključili tudi nekaj teoretičnega znanja, ki je na trenutke pritegnilo nasmeh na usta tekmovalcev. Kmalu nas je v notranje prostore odgnal dež a se mu nismo pustili in kot klasični gasilci nemoteno nadaljevali z aktivnostim. Ko so vsi prejeli svojega skritega prijatelja so se otroci odpravili na zaslužen počitek, ki jim bo še kako prav prišel v jutrišnjih tekmovanjih.

Zapisal: Andraž

Stran 1 od 2
© 2023 Komisija za mladino Gasilske zveze Ljubljana