Poletna gasilska šola

Uros Vrtar

Uros Vrtar

30 junij 2022, 22: 03

Ponovno sončen dan

Kot vsako jutro smo se tudi danes prebudili ob zvokih trobente. Sledil je pisk za zbor, ki smo ga pričeli z jutranjim razgibavanjem. Na zboru smo za šotor ocenjene z oceno 5 dobili nagrado. Sledila je priprava zajtrka, ki smo ga vsi z pojedli. Ker pa se mize po obrokih ne pospravijo same smo jih dežurni z veseljem pobrisali in prav tako pometli tla v jedilnici in terasi. Kot pravi gasilci potrebujemo veščine smo se zvrstili v skupine in se odpravili na dogovorjeno mesto. Po opravljenem še še drugem delu usposabljanja za veščine pa smo se odpravili na novo nalogo mnogoboja. Naša naloga je bila tokrat postavitev manjšega kresa, v roke pa smo dobili vžigalice. Ko je bil kres postavljen smo ga z vžigalicam prižgali in prežgali vrvico, ki je bila napete med dvema drogovoma. Zmagala je ekipa Skalce, ki jim je kres najbolje uspel. Po opravljeni nalogi pa smo imeli kosilo in kot nam nalaga naša dežurska dolžnost smo na mize razdelili krožnike in žlice in pripravili jušnike. Prav tako smo kot po zajtrku tudi tokrat pospravili vse za sabo. Po kosilu smo imeli počitek zaradi tega ker smo morali zelo dobro kosilo naših kuharjev prebaviti. Večina se je šlo kopati v osvežilno Bohinjsko jezero.  Ker pa gasilci ne zapravljamo časa smo se odpravili na interesne dejavnosti eni na ustvarjalno nekateri pa na športne pa tudi na druge. Po interesnih pa smo imeli novo nalogo mnogo boja tako imenovane “zastavice”. Danes smo zaključili z disciplino lova na zastavice, saj smo ekipe tekle kar trikrat. S tem smo zaključili sedem krogov lova na zastavice. Ker pa se taborniški ogenj ne zakuri sam je šel cel tabor nabirat les in začela se je gradnja tabornega ognja. Ker pa imamo zvečer dežurni pojedino smo šli v gozd po leske za hrenovke. Sedaj pa sedimo ob tabornem ognju. Ko pa nastopi noč pa se odpravimo na na nočno stražo do jutra.   

LUCIJA REJEC PGD MEDNO 

29 junij 2022, 21: 06

Dirka s kanuji

Po deževni noči smo se zjutraj prebudili ob spremljavi trobente. Opravili smo formalni jutranji zbor in se po njem odpravili na zajtrk. V dopoldanskem času nas je čakal mnogoboj, tokrat je bil nekoliko bolj razgiban. Skupine so se pomerile v orientaciji, ki je potekala v okolici našega tabora. Po orientaciji, ker smo bili ravno športno obuti, smo še enkrat lovili zastavice. Ker je šlo za polovico discipline, kjer tekmuje vsaka ekipa z vsako so tokrat tekmovali tudi mentorji.  Po napetem mnogoboju nas je čakal zaslužen počitek do kosila.

V popoldanskem času se je ponovno pripravljalo na nevihto, ki je tudi prišla. Zaradi nevihte smo nekoliko pohiteli z delavnicami. Kljub kar močnemu dežju so otroci uživali.

Ko se je vreme umirilo nas je čakal ponovno mnogoboj, tokrat na vodi. Pomerili smo se v dirki s kanuji, pri njej ni manjkalo smeha in zabave.- V dirki so se pomerili tudi mentorji, ki so se razdelili na dve skupini, mlajši od trideset let in starejši od trideset let. Zmagali so starejši in si prislužili pravice za hvaljenje. 

Danes so nas obiskali tudi predstavniki podjetja AquafilSLO. V podjetju so nam omogočili, da smo letošnjo Poletno gasilsko šolo nekoliko lažje izpeljali, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

V večernem programu smo ob ognju igrali pantomimo. Vsak od mentorjev nam je s kretnjami pokazal naslov enega ali dveh filmov, risank ali serij in naše in iz njihove mladosti, mi pa smo ugibali. Mislimo da smo bili kar uspešni.

Ob dogovorjenem času smo se odpravili v kopalnice, stuširali in umili zobe ter odšli spat.

28 junij 2022, 23: 24

Prva ura dežja v tednu

Danes smo se zbudili ob zvoku trobente v jasno jutro. Ponoči tudi tokrat ni bilo mrzlo. Že včeraj smo dobili delna navodila kaj bomo delali tekom dneva. Na jutranjem zboru pa nam je Uroš pojasnil še načrt za dopoldanski del aktivnosti. Dopoldan smo po ocenjevanju šotorov odšli na obalo jezera, kjer smo izvedli dve disciplini mnogoboja. Ob jezero smo se posedli v kolono in vsak je dobil svoj plastičen lonček. Naša naloga je bila, da smo vodo prenesli iz jezera v lavor. Zmagala je ekipa, ki je prenesla največ vode. Komunikacija je bila ključnega pomena pri tej igri, saj tekmovalci nismo smeli gledati nazaj ampak smo se morali pogovarjati.

Druga disciplina pa je bil žleb. Tudi tukaj smo se morali veliko pogovarjati in iz enega dela žleba (jezero) po žlebu prepeljati čim več barvnih žogic v lavor, ki je bil na drugi strani žleba. Zmagala je ekipa, ki je v lavor prepeljava največ žogic. Po tem pa smo imeli prosti čas, ki smo ga izkoristili za počitek.

Po kosilu pa je bil ponovno čas za delavnice. Danes smo imeli veščine. Mentorji so nas razvrstili na preventivca, likovnika, bolničarja, novinarja in gozdarja. Z veščinami bomo nadaljevali tudi v četrtek. Med veščinami nas je obiskal tudi prvi večji naliv v tem tednu.

Preventivec:

1. Kaj je preventiva? Pravijo da so to ukrepi, ki ji naredimo, da do požara ne bi prišlo.

2. Kaj je to požarni načrt? Požarni načrt je tloris zgradbe ali dela zgradbe, na njem so označene požarno-varnostne naprave v objektu.

Likovnik:

3. Kaj delate? Rišemo nekaj v zvezi z gasilstvom. Kaj boš narisal? Narisal bom gasilski tabor in dogajanje na njem.

27 junij 2022, 12: 11

Pohod okoli jezera

Prvo naše letošnje jutro v Bohinju se je začelo z budnico iz trobente enega od udeležencev tabora. Nato smo se zbrali v zbor, v katerem smo izvedeli načrt za potek dneva, dvig zastave ob petju slovenske himne in krajše ogrevanje s katerim smo se malce bolj zbudili.

Po zajtrku smo si pospravili bivalne prostore, saj je sledilo ocenjevanje šotorov z enim od članov dežurnih društev (Trnovo in Zadobrova). Dan se je nadaljeval z napovedanim zelo dolgim pohodom okrog Bohinjskega jezera. Ker smo bili zelo pridni, so nam mentorji po večini prehojene poti dovolili postanek s sladoledom v Ribčevem Lazu.
Po težko prisluženem kosilu nam je pripadlo kar precej prostega časa, v katerem se je večina sprehodila do jezera, kjer smo plavali in se kopali ali pa smo šli veslati s kanujem.
Ohladitvi so sledile različne delavnice (kuharska, pogovorna, športna, likovna, novinarska), na katere smo se zjutraj prijavili.
Za poznopopoldanski del sta nas po malici čakali še 2 igri mnogoboja, lovljenje teniških žogic in drugi krog lova na zastavice; ter pred večerjo še tradicionalno nabiranje drv in spust zastave v zboru.
Po večerji in slastni sladici nas je čakala že večerna dejavnost ob tabornem ognju, in sicer krst udeležencev in mentorjev, ki so se gasilskega tabora v svoji vlogi udeležili prvič. Polni smeha in segreti od ognja smo padli v trden spanec.

Mladina dvanajstih društev Gasilske zveze Ljubljana (Barje, Dravlje, Ježica, Medno, Podgorica, Slape-Polje, Sostro, Stožice, Šentvid, Štepanjsko naselje, Trnovo, Zadobrova) se je danes, 25. 6. 2022 zbrala na parkirišču Barje P+R in se odpravila proti Bohinju. Ko smo prispeli v tabor, smo se razporedili po šotorih in se razpakirali. Zbrali smo se v zbor, povedali pravila, plane in se razdelili v ekipe za mnogoboj (Sekirice, Skalce, Samuraji, A Team, Super gasilci, Zaspani polhi, Prvaki, Brezimenski), nato pa smo pojedli odlično kosilo. Po kosilu smo se preoblekli v kopalke in se odpravili proti plaži, kjer smo imeli prvo igro mnogoboja - vlečenje vrvi. Potem smo imeli čas zase, ki smo ga izkoristili za plavanje. Da smo zdržali do večerje, smo dobili malico, ki nam je dala moč za lov na zastavice in nabiranje drv za taborni ogenj. V prostem času smo igrali nogomet, košarko in odbojko. Pred večerjo smo ob slovenski himni spustili zastavo. Po njej pa smo se pripravljali na večerni program s predstavitvami svojih gasilskih društev. Sledilo je tuširanje in umivanje zob in odhod k spanju. 

03 julij 2019, 18: 33

DAN ZA MNOGOBOJ

Tudi danes nas je zbudila gasilska sirena, ki pa se je danes zdela glasnejša in bolj nadležna kot prejšnje dni. S telovadbo smo se pripravili na nadaljevanje dneva in ob petju himne dvignili zastavo. 

Današnji dopoldan smo izkoristili za tekmovanje v mnogoboju. Tekmovali smo v treh disciplinah. Najprej smo se srečali z minskim poljem in brez oz. s čim manj napakami priti skozi. Eden v ekipi je imel zavezane oči in s pomočjo ostalih članov ekipe, ki smo ga usmerjali, da je pobral vse kozarčke prave barve. 
Druga disciplina je na veselje mnogih vključevala vodo. Z vedrovko smo morali namiznoteniško žogico spraviti po zavitem poligonu od štarta do cilja, s tem, da so morali tisti člani ekipe, ki niso upravljali z vedrovko, vanjo nositi vodo z majhnimi plastičnimi kozarčki. 
Preden smo dobili nekaj prostega časa pred kosilom, smo morali opraviti še del discipline mnogoboja, ki se je začela v nedeljo in bo v primeru sodelovanja dežja po delih potekala do petka, to je lov na zastavice.
Tudi po kosilu smo imeli nekaj časa za obisk plaže, potem pa smo začeli z interesnimi dejavnostmi. Na žalost nas je pri tem ujel dež in dejavnosti deloma prekinil, a dobre volje nam ni vzel, saj smo se zbrali v jedilnici in na terasi ter v več skupinah kartali oz. se igrali družabne igre. 
Po malici pa smo se spet razporedili v skupine za mnogoboj in začeli s pripravami na večerni program.  
01 julij 2019, 11: 38

DAN ZA SUPE

Že tretji zaporedni sončen dan. Že celi dan supamo po jezeru hkrati pa se v taboru odvijajo interesne dejavnosti.

 

Lep pozdrav iz Bohinja.

Stran 1 od 2
© 2024 Komisija za mladino Gasilske zveze Ljubljana